ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Για πολύ κόσμο οι διακοπές δεν είναι μόνο ευκαιρία για ξεκούραση, αλλά και ένας λόγος για να γνωρίσουν και να ταξιδέψουν στην ιστορία του τόπου που τους φιλοξενεί. Η Εύβοια, που την εποχή του Χαλκού κατοικούταν από τους Άβαντες, έχει να επιδείξει πλούσια ιστορία, την οποία η τοπική κοινωνία προσπαθεί να επικοινωνήσει και να αναδείξει.

Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών Κερασιάς

Στο ημιορεινό χωριό της Κερασιάς, που απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα και σε υψόμετρο 560 μέτρων βρίσκεται το Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών. Εκεί φιλοξενούνται εντυπωσιακά ευρήματα που συλλέχθηκαν στη διάρκεια των Παλαιοντολογικών ανασκαφών στην περιοχή από το 1992 έως το 2006. Η παρουσία των απολιθωμένων θηλαστικών στην Κερασιά ήταν γνωστή από τη δεκαετία 1960-1970 και το 1986 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες σύντομες ανασκαφές από τον Λέκτορα Κωνσταντίνο Δούκα του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

Τα μουσεία της Λίμνης

Η Λίμνη, εκτός από ένας υπέροχος τόπος με θέα στον Ευβοϊκό Κόλπο, ξέρει να σέβεται την ιστορία και τον πολιτισμό της. Είτε μείνετε στο χωριό, είτε είστε περαστικοί, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τρία πανέμορφα μουσεία και συλλογές.

Αρχικά τη Συλλογή Παραδοσιακών Φορεσιών της Ελλάδας του κ. Ανδρέα Πέρη. Σε ένα παραδοσιακό οίκημα ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δει και να θαυμάσει δεκάδες παραδοσιακές φορεσιές από κάθε σημείο  της χώρας.  Ο κ. Καλιντέρης  θα σας ξεναγήσει στο χώρο, ενώ παράλληλα θα σας εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά της κάθε φορεσιάς, από τον 19ο έως και τα μέσα του 20ου αιώνα.

Συνεχίζοντας τη βόλτα σας στα σοκάκια της Λίμνης, θα συναντήσετε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται σε ένα ζεστό και φιλόξενο αρχοντικό που χτίστηκε γύρω στο 1880.

Εκεί θα δείτε μεταξύ άλλων το πορτραίτο του Αγγελή Γοβιού, όπως και άλλων επιφανών Λιμνιωτών, ένα καθιστικό (χειμωνιάτικο), που οι αρχοντοκυρίες περνούσαν τη μέρα τους κεντώντας και πλέκοντας με το κοπανέλι, τις παραδοσιακές περίτεχνες λιμνιώτικες μπιμπίλες, ενδεικτικές παραδοσιακές ανδρικές και γυναικείες φορεσιές με τα εξαρτήματα τους και άλλα λαογραφικά αντικείμενα.

Στην μεγαλύτερη αίθουσα του ισογείου φιλοξενείται η Αρχαιολογική Συλλογή Λίμνης, που λειτουργεί υπό την εποπτεία της ΙΑ’ Εφορίας Προκλασικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Εύβοιας.

Περπατώντας θα διακρίνεται στο δάπεδο σημαντικά τμήματα ψηφιδωτών Ρωμαϊκής περιόδου από την περιοχή της «Παναγίτσας».

Επίσης, στο χώρο στεγάζονται ευρήματα της παλαιοχριστιανικής περιόδου, επιτύμβια, μαρμάρινα μέρη και νομίσματα ρωμαϊκών, κλασικών και αρχαϊκών χρόνων καθώς και συστάδα αγγείων από τα Μυκηναϊκά και σε συνέχεια ως τα μεταγενέστερα χρόνια.

Ο ταύρος των Ωρεών

Στο λιμάνι των Ωρεών θα δείτε ένα από τα ομορφότερα έργα του αρχαιοελληνικού κόσμου, τον Ταύρο των Ωρεών, ένα ανάγλυφο ανάθημα φυσικού μεγέθους, που παριστάνει έναν ταύρο σε επίθεση.

Ο ταύρος των Ωρεών βρέθηκε το 1965 κατά τη διάρκεια των εργασιών επέκταστης του λιμανιού και οι διαστάσεις του είναι 3,20 μέτρα μήκος, 1,30 μέτρα ύψος και 1,15 μέτρα πλάτος. Το βάρος του αγγίζει του 4,8 τόνους και είναι κατασκευασμένος από λευκό πεντελικό μάρμαρο. Χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ και πιθανότατα κατασκευάστηκε σε κάποιο αττικό εργαστήριο. Προτιμήστε να τον επισκεφθείτε το βράδυ, όταν και το έργο φωτίζεται από έναν υπέροχο φωτισμό.

Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού

Δίπλα από τον μεγαλειώδη ναό του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου, βρίσκεται ένα εξίσου σημαντικό μουσείο, αυτό του Μικρασιατικού Πολιτισμού. Στο εσωτερικο του εκτίθενται ιερά κειμήλια, που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από το Προκόπι της Μικράς Ασίας μετά την μικρασιατική καταστροφή και την εφαρμογή της συνθήκης της Λωζάνης. Μεταξύ αυτών άγια ευαγγέλια και εικόνες, ιερά δισκοπότηρα, στέφανα γάμου.  Αντιγράφουμε τα λόγια του Μητροπολίτη Χαλκίδος και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιερού Προσκυνήματος, Χρυσοστόμου, για να επισημάνουμε την σημαντικτότητα του μουσείου.  «Εδώ, συνεπώς, καλέ μου και ευπρόσδεκτε επισκέπτη, δεν βλέπεις απλώς διασωθέντα αντικείμενα και σπαράγματα ενός αξιόλογου πολιτισμού, τα οποία, εκτός των άλλων, ανακαλούν στην μνήμη σημαντικά ιστορικά γεγονότα.Εδώ ευρίσκεσαι μπροστά σε μια κατάθεση καρδιακή. Για την κατανόησή της, ασφαλώς δεν είναι αρκετή η γνώση ή η ιστορική μελέτη και η σπουδή της αρχαιολογίας και της τέχνης. Εδώ, σε τούτο τον χώρο, που είναι προέκταση του Οίκου του Θεού, του Ιερού Ναού του Οσίου Ιωάννου, απαιτείται και διδάσκεται άλλου είδους προσέγγιση».

Βρες δραστηριότητες στη Βόρεια Εύβοια

#bepartofnorthevia