Η ΑΙΔΗΨΟΣ

Στον οικισμό των Λουτρών της Αιδηψού περιμένουν τον ταξιδιώτη πάνω από 80 ιαματικές πηγές και ένα μαγευτικό τοπίο με έντονη βλάστηση η οποία καταλήγει στα γαλαζοπράσινα νερά του βόρειου ευβοϊκού.

Λίγα λόγια για το μέρος

Η ιδιαίτερη πόλη της Αιδηψού, η οποία βρίσκεται στη Βόρειο Εύβοια και συγκεκριμένα στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, είναι ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας. Το γραφικό αυτό χωριό της Εύβοιας με τους περιποιημένους κήπους και με τα όμορφα σπίτια, προσφέρει στον επισκέπτη της μια αίσθηση ευεξίας αλλά και αναζωογόνησης λόγω των πηγών που αναβλύζουν στον οικισμό των Λουτρών.

Το μαγευτικό χωριό της Αιδηψού είναι γνωστό από την αρχαιότητα και είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι από τα αρχαία χρόνια έως και τη σύγχρονη εποχή είναι έντονος ο χαρακτήρας του ιαματικού αλλά και του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή. Συγκεκριμένα, στον οικισμό των Λουτρών της Αιδηψού περιμένουν τον ταξιδιώτη πάνω από 80 ιαματικές πηγές και ένα μαγευτικό τοπίο με έντονη βλάστηση η οποία καταλήγει στα γαλαζοπράσινα νερά του βόρειου ευβοϊκού.

Τι να δείτε/ highlights περιοχής

Η μαγευτική πόλη των Λουτρών της Αιδηψού, διαθέτει μια πληθώρα δραστηριοτήτων για να καλύψει τις ανάγκες και τις επιθυμίες, ακόμη και των πιο απαιτητικών επισκεπτών της.

  • Η σπηλιά του Σύλλα:

Η σπηλιά του Ρωμαίου στρατηγού Σύλλα με τις ιαματικές βάθρες βρίσκεται πίσω από το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ κοντά στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, στον οικισμό των Λουτρών από τη Ρωμαϊκή εποχή.

Η σπηλιά του Σύλλα είναι ένα μικρό οικοδόμημα με τρούλο. Ολόκληρο το κτίσμα έχει καλυφθεί από τις αποθέσεις των θειούχων υδάτων που αναβλύζουν στην περιοχή και δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για είσοδο σπηλιάς. Στην είσοδο της σπηλιάς βρίσκονται δύο ογκώδη βάθρα αγαλμάτων με επιγραφές προς τιμήν των Ρωμαίων αυτοκρατόρων Ανδριανού και Σεπτίμιου Σεβήρου. Η σπηλιά συνδέθηκε με τον Ρωμαίο στρατηγό Σύλλα, ο οποίος επισκεπτόταν τα λουτρά για θεραπεία.

  • Ιαματικές Πηγές:

Οι πηγές είναι διάσπαρτες στον οικισμό σε εξωτερικούς χώρους. Η θερμοκρασία του νερού φτάνει μέχρι και 82 βαθμούς Κελσίου, το οποίο έρχεται από τα έγκατα της γης, με βάθος μέχρι και 2,5 χιλιομέτρων.

  • Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Αιδηψού:

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται έξω από την Αιδηψό, στο βουνό, και λατρεύεται ιδιαίτερα από τους ντόπιους. Ο νεόδμητος σχετικά ναός έχει χτιστεί λίγα μέτρα μακριά απ’ τον παλαιό, από τον οποίο τα μοναδικά στοιχεία που σώζονται είναι μερικοί λίθοι.

  • Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου:

Το έτος ιδρύσεως της Ιεράς Μονής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στα Ήλια της Αιδηψού αναφέρεται πως χτίστηκε το 1670, όμως κατά την τοπική παράδοση το μοναστήρι και η παρουσία μοναχών υφίστανται από τον 13ο αιώνα.

Η Ιερά Μονή είναι σε απόσταση 13 χλμ. από τα Λουτρά της Αιδηψού και βόρεια από το παραθαλάσσιο χωριό Ήλια. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θαυμάσια θέα προς τον βόρειο ευβοϊκό κόλπο, καθώς η Μονή βρίσκεται σε ύψος 400 μέτρων.

Επί Τουρκοκρατίας η Μονή υπέστη αρκετές καταστροφές λόγω του έντονου πλούτου της. Οι Τούρκοι επετέθησαν στη Μονή για τελευταία φορά το 1821 και έγιναν αιτία καταστροφής πολλών πολύτιμων κειμηλίων και πνευματικών παρακαταθηκών. Η σημερινή γυναικεία Μονή Αγίου Γεωργίου Ηλίων είναι πολύ ενδιαφέρουσα σε ό,τι αφορά τα κειμήλια του ναού της.

Πώς να πάτε

Η πρόσβαση στην Αιδηψό Εύβοιας, μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, οδικώς αλλά και με πλοίο.

1. Από την Αθήνα, κατευθύνεστε προς τη Χαλκίδα (60 λεπτά) οδικώς και έπειτα παίρνετε την κατεύθυνση προς Βόρεια Εύβοια, για να καταλήξετε βόρεια στα Λουτρά της Αιδηψού μέσα από τους ενδιάμεσους σταθμούς (Νέα Αρτάκη, Προκόπι, Λίμνη, Ροβιές, Ήλια).

2. Από Αθήνα, μέσω της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, βγαίνετε στην έξοδο για Αρκίτσα. Παίρνετε το ferry boat από το λιμάνι της Αρκίτσας και φτάνετε στο λιμάνι της Αιδηψού. Ο χρόνος διαδρομής συνήθως είναι στα 45’.

3. Από Θεσσαλονίκη, τη βόρεια αλλά και την κεντρική Ελλάδα γίνεται μέσω εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθήνας. Έπειτα, βγαίνετε στην έξοδο της Γλύφας όπου θα επιβιβασθείτε στο ferry boat και σε 25 λεπτά θα φτάσετε στον Αγιόκαμπο. Από τον Αγιόκαμπο, μέσω του επαρχιακού δρόμου Αγιόκαμπου – Αιδηψού, θα φτάσετε στην Αιδηψό σε 15 λεπτά.

Ανακάλυψε περισσότερα μέρη στη Βόρεια Εύβοια

#bepartofnorthevia