ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ στη βορεια ευβοια

Η βόρεια Εύβοια διαθέτει πλούσια και μακραίωνη χριστιανική παράδοση και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες προσκυνητές, που επιθυμούν να ανακαλύψουν σημαντικά κομμάτια του Ορθόδοξου Χριστιανισμού και μοναχισμού.

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος

Επιλέγοντας να προσεγγίσετε τη βόρεια Εύβοια από την πρωτεύουσα του νησιού, την Χαλκίδα, θα συναντήσετε  το χωριό Νέο Προκόπι, το οποίο χτίστηκε από Έλληνες πρόσφυγες που ήρθαν από το Προκόπι της Καππαδοκίας το 1924 με την ανταλλαγή των πληθυσμών, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής ναός του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου, ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στον ελλαδικό χώρο, όπου και φυλάσσεται σε λάρνακα το λείψανο του Αγίου. Η οικοδόμηση του ναού ξεκίνησε το 1931 και τα εγκαίνιά του έγιναν το 1951.  Αν επισκεφτείτε την εκκλησία κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Αγίου,  στις 27 Μαΐου, στο δρόμο σας θα συναντήσετε πλήθος προσκυνητών, οι οποιοι διασχίζουν δεκάδες χιλιόμετρα με τα πόδια μέσα στο δάσος και στον δρόμο, πραγματοποιώντας το ετήσιο τάμα προς τον Άγιο. Η ασφαλής και προσεκτική οδήγηση επιβάλλεται.

Μονή Αγίου Νικολάου (Γαλατάκη)

Συνεχίζοντας την πορεία σας προς το γραφικό χωριό της Λίμνης, θα συναντήσετε τη γυναικεία μονή του Αγίου Νικολάου, επονομαζόμενη και ως Γαλατάκη, η οποία βρίσκεται στις παρυφές του Όρους Καντήλι και έχει θέα προς τον Ευβοϊκό.  Σήμερα στη Μονή διαμένουν έξι μοναχές, ενώ η μοναχή Πελαγία θα σας υποδεχθεί και θα σας ξεναγήσει στο μοναστήρι σερβίροντάς σας παράλληλα και λουκούμια από την περιοχή.

Μονή Οσίου Δαυίδ

Οδηγώντας με κατεύθυνση προς τις Ροβιές, λίγα χιλιόμετρα από τη Λίμνη, στους πρόποδες των Βουνών Καβαλάρης και Ξηρόν Όρος, θα συναντήσετε την ιστορική Μονή του Οσίου Δαυίδ. Εκεί φυλάσσεται το ιερό λείψανο του, καθώς και προσωπικά του αντικείμενα, ενώ λίγο πιο μακριά βρίσκεται το σπήλαιο όπου ασκήτευσε. Η Μονή σήμερα είναι ανδρική και εορτάζει στις 6 Αυγούστου (Μεταμόρφωση του Σωτήρος) και την 1η Νοεμβρίου (κοίμηση Οσίου Δαβίδ). Στον τόπο αυτό ασκήτευσε και ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του σύγχρονου μοναχισμού.  Εκοιμήθη το 1991 σε ηλικία 71 ετών και ανακηρύχθηκε άγιος τον Νοέμβριο του 2017. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το κελί του. Ο μοναχός Πέτρος όλο ευγένεια θα σας μιλήσει για τον βίο του Αγίου και για τη σημασία του ασκητικής ζωής.

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου

Σε ένα καταπράσινο βουνό πάνω από το παραθαλάσσιο χωριό Ήλια, θα συναντήσετε την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, με έτος ίδρυσης το 1670.  Για πολλούς αιώνες η Μονή ήταν ανδρική, ενώ από το 1970 έχει μετατραπεί σε γυναικεία και εκεί διαμένουν περίπου δέκα μοναχές. Απέχει 13 χιλιόμετρα από την Αιδηψό και είναι προσβάσιμη από χωματόδρομο και από τα Ήλια. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής αξίζει να κάνετε μια στάση για να απολαύσετε τη θέα του Ευβοϊκού Κόλπου.

Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής

Λίγα μόλις λεπτά από την Αιδηψό, παίρνοντας το δρόμο που οδηγεί στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, θα συναντήσετε το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής.  Ο νέος ναός έχει χτιστεί λίγα μέτρα μακριά απ’ τον παλαιό, για τον οποίο τα μοναδικά στοιχεία που διασώζονται είναι μερικοί λίθοι. Δίπλα από το ξωκλήσι βρίσκεται και ο Πύργος της Αιδηψού ή Φραγκούλα, ένας ενετικός πύργος του 14ου αιώνα, όπου σύμφωνα με τη παράδοση διέμενε η  Κυρά της Αιδηψού και των Λιχάδων,  μεταξύ των ετών 1383 και 1410. Είναι τόσο όμορφη η θέα προς την Αιδηψό, που σίγουρα μια  ολιγόλεπτη στάση  θα μετατραπεί σε πολύωρη παραμονή.

Βρες δραστηριότητες στη Βόρεια Εύβοια

#bepartofnorthevia