ΛΙΧΑΔΟΝΗΣΙΑ

Όποιος δεν έχει επισκεφτεί τα Λιχαδονήσια, δεν έχει γευτεί στο μέγιστο τις απολαύσεις που μπορεί να του προσφέρει η Εύβοια. Και αυτό δεν είναι κάτι που αναφέρουν οι τουριστικοί οδηγοί, αλλά μια φράση που επαναλαμβάνουν όσοι έχουν περάσει από το σύμπλεγμα των νησιών με την απαράμιλλη ομορφιά.

Λιχαδονήσια, ή αλλιώς και «Σευχέλλες της Ελλάδας»

Τα Λιχαδονήσια, ή αλλιώς και «Σευχέλλες της Ελλάδας», βρίσκονται στη βορειοδυτική πλευρά της Εύβοιας, ανάμεσα στο Μαλιακό και το Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο. Αποτελούνται από τη Μονολιά, τη Μεγάλη Στρογγυλή, τη Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, το Βορήα, το Λιμάνι, τη Βαγιά, καθώς και ορισμένα ακόμη πολύ μικρά νησάκια. Οι νησίδες αυτές είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας­, ενώ τμήμα τους βυθίστηκε από έναν μεγάλο σεισμό που έγινε το 426 π.Χ

Τα Λιχαδονήσια είναι κατάφυτα με αγριελιές, πεύκα και θάμνους και παλαιότερα ήταν κατοικημένα κυρίως από ψαράδες. Σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία του 1928 στα νησιά διέμεναν 70 κάτοικοι και είχαν ως κύρια πηγή εισοδήματος την αλιεία.  Οι περισσότεροι από αυτούς έφυγαν τη δεκαετία του 60, ενώ στην απογραφή του 1981 στα νησιά ζούσαν μόλις πέντε άνθρωποι. Στο νότιο τμήμα της Μονολιάς σώζονται σήμερα ερείπια του παλιού οικισμού. Σας προτρέπουμε να περπατήσετε στο νησί και να καταλήξετε εκεί, προσπαθώντας να φανταστείτε τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Στο ίδιο νησί, που είναι και το μεγαλύτερο του συμπλέγματος, υπάρχει beach bar και οργανωμένη παραλία, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας, αναψυκτικά, χυμούς αλλά και μεγάλη ποικιλία από φαγητά.

Η πρόσβαση γίνεται με ιδιωτικά καραβάκια – taxi από την παραλία Κάβος Λιχάδας ή από τα Καμένα Βούρλα και η διαδρομή διαρκεί μόλις 5 – 10 λεπτά. Για να σας εξάψουμε τη φαντασία, να σημειώσουμε πως τα σκάφη διαθέτουν οπτική πρόσβαση στο βυθό, κάτι που πραγματικά θα σας εντυπωσιάσει.

Από την πλευρά της Στερεάς Ελλάδας υπάρχει το ναυάγιο ενός φορτηγού πλοίου από το 1943, το οποίο είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, ιδιαίτερα τις ημέρες που ο ουρανός δεν έχει σύννεφα. Εκεί γύρω, αν είστε τυχεροί, αλλα και παρατηρητικοί, θα δείτε μια οικογένεια από θαλάσσιες φώκιες που ζουν στα νερά της περιοχής.  Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε τα Λιχαδονήσια με βάρκα ή δικό σας σκάφος, όπως κάναμε και εμείς.  Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να «δέσετε» για ώρα στα νησιά και να δώσετε τον χρόνο που απαιτείται, ώστε να απολαύσετε την απερίγραπτη ομορφιά του συμπλέγματος.

Οι πάντα ευγενικοί κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής θα σας δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε η επίσκεψή σας στα Λιχαδονήσια να εγγραφεί για πάντα στη μνήμη σας.

Βρες δραστηριότητες στη Βόρεια Εύβοια

#bepartofnorthevia