Η ΛΙΜΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ
Αν και το όνομα ίσως σε κάνει να πιστέψεις στην ύπαρξη κάποιας λίμνης στην κοντινή περιοχή, η ιστορία μαρτυρά μια διαφορετική οπτική. Η ονομασία της Λίμνης προέρχεται από την αρχαία πόλη: “Ελύμνιον”, το «Νυμφικόν Ελύμνιον», όπως χαρακτηρίζεται και σε αποσπάσματα έργων του Σοφοκλή, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το πρώτο σμίξιμο του Δία και της Ήρας.
Λίγα λόγια για το μέρος
Ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Β. Εύβοιας, αμφιθεατρικά κτισμένο, με στενά και γραφικά σοκάκια και με έντονη την ύπαρξη του ναυτικού στοιχείου. Ο λόγος φυσικά για τη Λίμνη Ευβοίας, ένα πανέμορφο χωριό που κοιτάζει στα κρυστάλλινα νερά του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου.
Αν και το όνομα ίσως σε κάνει να πιστέψεις στην ύπαρξη κάποιας λίμνης στην κοντινή περιοχή, η ιστορία μαρτυρά μια διαφορετική οπτική. Η ονομασία της Λίμνης προέρχεται από την αρχαία πόλη: “Ελύμνιον”, το «Νυμφικόν Ελύμνιον», όπως χαρακτηρίζεται και σε αποσπάσματα έργων του Σοφοκλή, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το πρώτο σμίξιμο του Δία και της Ήρας.
Στη σύγχρονη ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και αναπτύσσεται, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, διατηρώντας παράλληλα τον παραδοσιακό και γραφικό της χαρακτήρα αναλλοίωτο.
Η αρχιτεκτονική της σίγουρα είναι μέσα στα στοιχεία που θα σε κάνουν να την ερωτευτείς. Με παραδοσιακά σπιτάκια από κεραμοσκεπές, περιποιημένες αυλίτσες και βουκαμβίλιες σχεδόν σε κάθε σοκάκι, που χρωματίζουν την κάθε γωνιά αυτού του τόπου.
Αν και τα γεγονότα του 2021 με τις καταστροφικές πυρκαγιές σημάδεψαν στο μυαλό όλων μας την περιοχή, η πόλη αυτή καταφέρνει ακόμη να προκαλεί συγκίνηση και να κερδίζει τις εντυπώσεις.
Διαθέτει ανθρώπους έτοιμους να σε καλωσορίσουν στον τόπο τους και αυτό εν τέλει ίσως είναι και το πιο σημαντικό. Είναι σπουδαία εμπειρία να γίνεις ένα με το μέρος, με τις παραδόσεις και με τις εμπειρίες που έχει να σου προσφέρει.
Φυσικά, διαθέτει παραδοσιακά καφέ, ουζερί με θαλασσινούς μεζέδες δίπλα στην θάλασσα και ταβερνάκια με φανταστική θέα στον Ευβοϊκό κόλπο.
Τι να δείτε / highlights περιοχής
Η Λίμνη εκτός από την υπέροχη παραλία της, διαθέτει μια πληθώρα επιλογών σε αρκετά κοντινή απόσταση για όσους θέλουν να την εξερευνήσουν.
Στο κέντρο της πόλης μπορείτε να επισκεφθείτε:
- Το ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Λίμνης & η Έκθεση Ελληνικής Παραδοσιακής Ενδυμασίας:
Το λαογραφικό μουσείο Λίμνης ιδρύθηκε το 1993 μετά τη γενναιόδωρη δωρεά της αείμνηστης Λιμνιώτισσας, Αικατερίνης Ευαγγελινού – Φλώκου, γόνου μεγάλης ναυτικής οικογένειας της περιοχής. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα διώροφο διατηρητέο αρχοντικό του 1880 που ανήκε στην οικογένεια και δωρίστηκε στον δήμο με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία και λειτουργία του μουσείου.
Το μουσείο στεγάζει μια συλλογή από παραδοσιακά ρούχα, οικιακά αντικείμενα και εργαλεία που ανήκουν στους κατοίκους του νησιού και διατηρούνται μέχρι σήμερα.
Στο ισόγειο του κτηρίου φιλοξενείται η αρχαιολογική συλλογή, που περιλαμβάνει μια σειρά από παλιά νομίσματα, επιγραφές, αρχαία αγγεία και ψηφιδωτά, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Λίμνης.
Μέσα από τις υπόλοιπες εκθέσεις που θα βρείτε στα δωμάτια, θα μεταφερθείτε νοερά σε μια άλλη εποχή. Σαν κουβάρι, θα αρχίσει να ξετυλίγεται μπροστά σας η κάθε μικρή και απλή συνήθεια των ανθρώπων εκείνης της εποχής.
Εάν είστε λάτρεις της ιστορίας, τότε σίγουρα αυτή η αξιόλογη προσπάθεια που έχουν κάνει εκεί οι κάτοικοι και εθελοντές της Λίμνης, ώστε να διατηρηθούν αναλλοίωτα τα εκθέματα, θα σας συγκινήσει και μεταφέρει σε μια άλλη ατμόσφαιρα.
- Οι Μονές του Οσίου Δαυίδ & Αγίου Νικολάου (Γαλατάκη):
Σε σχεδόν μισή ώρα από τη Λίμνη θα βρείτε την εντυπωσιακή και πασίγνωστη μονή του Οσίου Δαυίδ, στην πόλη Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας, στον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας. Απέχει 16km από τις Ροβιές και 22 km από τη Λίμνη. Κτίσμα του 14ου αι. το οποίο και διασώθηκε από τις πυρκαγιές του 2021, λειτουργεί κανονικά, προσκαλώντας πιστούς – και μη – να το επισκεφθούν και να το θαυμάσουν. Η μονή είναι κτισμένη σε υψόμετρο 500 μέτρων ανάμεσα στα χωριά Δρυμώνα και Καλαμούδι.
Η γυναικεία μονή του Αγίου Νικολάου, επονομαζόμενη και ως Γαλατάκη, βρίσκεται σε απόσταση 9 χιλιόμετρα από τη Λίμνη και είναι κτισμένη ψηλά σε υψόμετρο 110 μέτρα, έχοντας θέα το
όρος Κανδήλι. Θεωρείται η αρχαιότερη μονή της Εύβοιας, ενώ από το 1958 έχει χαρακτηριστεί ως αρχαίο μνημείο.
- Οι καταρράκτες του Δρυμώνα:
Αρκετά κοντά στο μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος, βρίσκονται οι καταρράκτες του Δρυμώνα. Είτε είχατε επισκεφθεί το μέρος στο παρελθόν, είτε όχι, σήμερα σίγουρα θα δείτε ένα διαφορετικό σκηνικό. Αντιφατικό ίσως, που ωστόσο σε συγκλονίζει και σε προσκαλεί να το ανακαλύψεις. Ο καταρράκτης, το κρύο νερό που κατεβάζει το βουνό και οι ήχοι της φύσης είναι ικανά να σε ταξιδέψουν. Στα σημεία που είχαν ριζώσει τα πλατάνια είναι και τα σημεία που έχουν πρασινίσει ξανά, θυμίζοντάς μας ότι η φύση κάνει θαύματα, αρκεί να την προσέχουμε και να τη σεβόμαστε.
Πως να πάτε
1. Από την Αθήνα, κατευθύνεστε προς την Χαλκίδα (60 λεπτά) οδικώς και έπειτα παίρνετε την κατεύθυνση προς Βόρεια Εύβοια μέσω της πόλης της Αρτάκης και ακολουθείτε την πορεία προς τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο. Συνεχίζετε προς Μαντούδι και μετά από λίγα χιλιόμετρα θα δείτε πινακίδα στα αριστερά σας προς Λίμνη.
2. Από την Αιδηψό, στα περίπου 30km χρησιμοποιώντας το ferry-boat από το απέναντι λιμάνι της Αρκίτσας.