ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ & ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
H βόρεια Εύβοια είναι ένας τόπος ευλογημένος, η γή της πάντοτε εύφορη και οι θαλασσες της δοτικές προς τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες με ιδιαίτερες προτιμήσεις στο φαγητό και στο ποτό. Οι επαγγελματίες της περιοχής με τα αγνά υλικά που τους προσφέρει απλόχερα ο τόπος, έχουν ένα και μόνο προορισμό, να οδηγήσουν τους φίλους του νησιού σε ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι.
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, κρασί και τσίπουρο για όλους τους ουρανίσκους, ψάρια μικρά και μεγάλα, σουπιές, καλαμάρια και χταπόδια, πίτες, τηγανόψωμα και τυροπιτάρια με φύλλο ή ζύμη και τοπικά τυριά, γλυκά και παγωτά από σύκα ή φυστίκι της περιοχής, ακόμα και γλυκάνισο, κρέατα από ντόπιους παραγωγούς. Όλα αυτά συγκροτούν τον πυρήνα της ευβοιώτικης κουζίνας. Σε όλα τα παραπάνω αν προσθέσουμε τις προσιτές τιμές, τη γεμάτη χαμόγελο εξυπηρέτηση από ιδιοκτήτες και προσωπικό, αλλά και τα τραπεζάκια που στέκονται κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα, τότε έχουμε τον κατάλληλο συνδυασμό για αξέχαστες διακοπές.
Οινοποιείο Βρυνιώτη στα Γιάλτρα
Λίγο πριν δύσει ο ήλιος επισκεπτόμαστε το Οινοποιείο Βρυνιώτη, μια οικογενειακή οινοποιία στα Γιάλτρα, 14 χιλιόμετρα από την Αιδηψό. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο όλον τον χρόνο και διαθέτει αίθουσες δοκιμής – γευσιγνωσίας για τους επισκέπτες. Έχει μαγευτική πανοραμική θέα προς τον Ευβοϊκό, την πολίχνη της Αιδηψού και τον δίαυλο των Ωρεών, που οδηγεί στο Αιγαίο και αποτελεί αγαπημένο μέρος για εκατοντάδες «ψαγμένους» τουρίστες.
Ο ιδιόκτητος αμπελώνας των 100 στρεμμάτων απλώνεται στα Γιάλτρα και στου πρόποδες του όρους Τελέθριον, σε ύψος 200 – 450 μέτρων. Για τους πιο απαιτητικούς πελάτες, το οινοποιείο σας δίνει τη δυνατότητα να πάρετε το ειδικό για την περίσταση καλάθι με το κρασί και με συνοδευτικό μια ποικιλία από τυριά και αλλαντικά, να καθίσετε στον πάγκο που βρίσκεται στον λόφο, απολαμβάνοντας τη μοναδικότητα του ευβοιώτικου τοπίου.
Γευσιγνωσία λαδιού στις Ροβιές
Περιτριγυρισμένος από 3500 ελιές, σε έναν λόφο στις Ροβιές, βρίσκεται ο ξενώνας Ελαιώνας, ένα μικρό ξενοδοχείο με οικολογική συνείδηση. Εκεί θα σας υποδεχτεί η κ. Μαρίνα Βαλλή, η οποία και θα σας μυήσει στα μυστικά της ελιάς. Το πρωινό σας θα έχει βάση τα προϊόντα της γης της Εύβοιας, όπως διάφορες ποικιλίες ελιάς και πάστα ελιάς, μέλι, αβγά από το κοτέτσι, ζυμωτό ψωμί, χυμό ρόδι.
Στον Ελαιώνα, όπως αναφέρει η κ.Βαλλή, ο επισκέπτης θα χαρεί τη φύση, θα ανασάνει καθαρό αέρα και θα ξεφύγει από τις καθημερινές έγνοιες της πόλης. Στο ξενοδοχείο συναντήσαμε επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ευρώπης, οι οποίοι για να απολαύσουν στο έπακρο το κάλλος του τόπου, παρέτειναν συνεχώς τη διαμονή τους.
Γεύμα στη Λίμνη και δείπνο στο Καστρί
Για το μεσημεριανό και το βραδινό μας γεύμα θα κατευθυνθούμε σε δύο αγαπημένα μέρη, στη Λίμνη και στην παραλία στο Καστρί, που απέχει λίγα χιλιόμετρα από τις Γούβες. Στη Λίμνη και στην Ταβέρνα Πλάτανος θα απολαύσουμε λαχταριστούς μεζέδες, ποικιλίες θαλασσινών αλλά και τυροπιτάρι φτιαγμένο με αγάπη και μεράκι από τα χέρια της κ. Έφης. Το φαγητό μας θα το συνοδεύσουμε με ένα καραφάκι τσίπουρο από τοπικά αμπέλια, ατενίζοντας την ομάδα του κανόε – καγιάκ του Ναυτικού Ομίλου Λίμνης.
Στο Καστρί, στην ταβέρνα Ακρογιάλι, η οικογένεια Κουβέλη θα μας σερβίρει ψάρια που έπιασε ο κ. Κώστας με τον γιό του την ίδια μέρα, όπως γαύρο στο τηγάνι, σαρδέλα ψητή, σουπιές τηγανητές, αλλά και τσιπούρα, λαβράκι, μαγιάτικο ή συναγρίδα. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό τυροπιτάρι με αβγό και φέτα, που έχει ετοιμάσει την ίδια στιγμή η Ελένη. Η λέξη κατεψυγμένο δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο των ιδιοκτητών και σχεδόν το σύνολο των προϊόντων που σερβίρονται στο κατάστημα είναι παραγωγής της οικογένειας. Από το λάδι και το τυρί, έως την ντομάτα και το κρέας.
Για γλυκό στο Πευκί
Και μετά το φαγητό, γλυκό. Και εδώ υπάρχει πλήθος επιλογών. Θα κληθείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μεγάλη ποικιλία γλυκών του κουταλιού, λουκούμια (περγαμόντο, μαστίχα, τριαντάφυλλο, δυόσμος, μπισκότο), φυστίκι καραμελέ σε διάφορες γεύσεις. Και για να δροσιστείτε, σας προτείνουμε στο καφέ – Ζαχαροπλαστείο Άρτεμις στο Πευκί να δοκιμάσετε παγωτό από τοπικό φυστίκι, σύκο με γλυκάνισο και λουκούμι με τριαντάφυλλο.
Καλή σας όρεξη, λοιπόν.