ΠΕΥΚΙ - ΩΡΑΙΟΙ

Ο πεζόδρομος του χωριού είναι αρκετά μεγάλος, ιδανικός για βόλτες τις απογευματινές ώρες στη δύση του ηλίου όπου θα έχετε την ευκαιρία να αγναντέψετε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα.

Λίγα λόγια για το μέρος

Το Πευκί βρίσκεται στα βορειότερα τμήματα της Εύβοιας, στα παράλια του Παγασητικού κόλπου και αποτελεί ένα από τα πιο ξακουστά τουριστικά θέρετρα της περιοχής. Είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που διαθέτει λιμάνι και είναι γνωστό τόσο για τις φανταστικές του παραλίες, όσο και για το ιστορικό του υπόβαθρο.

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην ιστορία αξίζει να αναφερθούμε στη γνωστή ναυμαχία του Αρτεμισίου. Στο ακρωτήριο του Αρτεμισίου, του οποίου είναι επίνειο το Πευκί, έλαβε χώρα η ιστορική ναυμαχία μεταξύ Περσών και Ελλήνων, το 480 π.Χ.

Το Πευκί χαρακτηρίζεται ως ένα αρκετά οργανωμένο χωριό, ιδιαίτερα φιλικό προς οικογένειες, με οργανωμένες παραλίες, και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Εκεί, θα βρείτε οργανωμένο beach volley και για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ η περιοχή ενδείκνυται για windsurfing και kitesurfing.

Διαθέτει πολύ καλές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και οργανωμένο camping το οποίο, ευτυχώς, διασώθηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Ο πεζόδρομος του χωριού είναι αρκετά μεγάλος, ιδανικός για βόλτες τις απογευματινές ώρες στη δύση του ηλίου όπου θα έχετε την ευκαιρία να αγναντεύσετε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα. Παράλληλα, στον πεζόδρομο θα βρείτε μια αρκετά ικανοποιητική ποικιλία γαστρονομικών επιλογών που μπορεί να καλύψει όλα τα γούστα.

Τι να δείτε / highlights περιοχής
  • Παραλίες:

Διαθέτει μια από τις πιο μεγάλες και γνωστές παραλίες της Β. Εύβοιας, κοντά στα 4 χλμ. μήκος, με αμμουδιά και βότσαλο. Παράλληλα μπορείτε να εξερευνήσετε σε κοντινή απόσταση και τις ανατολικές παραλίες της περιοχής, όπως το Ψαροπούλι στα Βασιλικά.

Ίσως ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία που αξίζει να σταθούμε είναι η “Μαυροελιά του Αρτεμισίου” ή αλλιώς η υπεραιωνόβια ελιά 2500 ετών που βρίσκεται σε απόσταση λίγων λεπτών από το Πευκί. Η περιοχή είναι ουσιαστικά ένας αρχαίος ελαιώνας και το όνομα σημείου “Μαυροελιά” δόθηκε τιμής ένεκεν, έπειτα από τον μαρτυρικό θάνατο που βρήκαν εκεί οι κάτοικοι των γύρω οικισμών κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, εκεί ήταν ο τόπος όπου οι μαυροφορεμένες γυναίκες και παιδιά θρηνούσαν και τιμούσαν τους πεσόντες.

  • Εκκλησίες:

Το Πευκί όπως και οι γύρω περιοχές διαθέτουν μεγάλη εκκλησιαστική κληρονομιά με ιστορικά εκκλησάκια που ξεχωρίζουν. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο μικρό εκκλησάκι της Ντινιούς, στο οποίο βρίσκεται η ξακουστή εικόνα της Παναγίας. Η επικρατέστερη εκδοχή για το όνομα της εκκλησίας προκύπτει από την τουρκική λέξη ”Donus” που σημαίνει «επιστροφή» και ουσιαστικά περιγράφει τον τοπικό μύθο που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Στον μύθο φαίνεται να υπάρχει ένας κυνηγημένος κάτοικος ο οποίος πυροβολήθηκε από Οθωμανό στρατιώτη, ενώ κρατούσε την εικόνα στα χέρια η οποία και τον προστάτεψε “επιστρέφοντας” τη σφαίρα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

  • Εκδρομές:

Ένα από τα δυνατά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής αποτελεί το λιμάνι, το οποίο διευκολύνει την πρόσβαση από τις Σποράδες, ενώ δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε ολοήμερες εκδρομές και προς τα εκεί με κάποιο καραβάκι.

Σε απόσταση μόλις 25 λεπτών (19 χλμ.) από το Πευκί μπορείτε να επισκεφθείτε την όμορφη πόλη των Ωρεών με τον αρχαίο “Ταύρο των Ωρεών”, την παραλία “Νησιώτισσα” και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, προστάτη των Ναυτικών και πολιούχο της πόλης. Η παραλία του Αγίου Νικολάου διακρίνεται για τα ρηχά της νερά και ξεχωρίζει για το ομώνυμο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται πάνω στο νησάκι που θα δείτε, στο οποίο μπορείτε και να φτάσετε κολυμπώντας.

Πως να πάτε

1. Από την Αθήνα, κατευθύνεστε προς την Χαλκίδα (60 λεπτά) οδικώς και έπειτα παίρνετε την κατεύθυνση προς Βόρεια Εύβοια, όπου περνάτε τα χωριά Προκόπι (Αγ. Ιωάννης Ρώσος), Παπάδες, Αγία Άννα και Βασιλικά μέχρις ότου φτάσετε στο Αρτεμίσιο. Σε απόσταση 2 χλμ θα βρίσκεστε στην παραλία στο Πευκί. Η συνολική απόσταση Αθήνα – Πευκί είναι περίπου 190 χλμ.

2. Aπό τη Bόρεια Ελλάδα, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το λιμάνι της Γλύφας, και να πάρετε το ferry boat για Αγιόκαμπο. Από εκεί θα διασχίσετε τα χωριά, Αγιόκαμπος και Ιστιαία, και σε 25 λεπτά περίπου (22,6 χλμ.) θα φτάσετε στο Πευκί.

Γλύφα Τηλ: 22380 61391
Αγιόκαμπος Τηλ: 22260 31680

3. Από τη Λίμνη Εύβοιας, η απόσταση για το Πευκί είναι στα 44 χλμ. μέσω Ιστιαίας, ενώ από τα Λουτρά Αιδηψού στα 31 χλμ.

Χρήσιμες Πληροφορίες
Λιμεναρχείο Τηλ: 2226041710

Ανακάλυψε περισσότερα μέρη στη Βόρεια Εύβοια

#bepartofnorthevia